Ciekawostki
Olej Słonecznikowy

Olej Słonecznikowy

20 grudnia 2017
Słonecznik sprowadzili na nasz kontynent Hiszpanie. Było to około 1500 roku. Technologię jego tłoczenia opatentowali Anglicy w 1716 roku.
Olej słonecznikowy ma niską temperaturę dymienia i spalania dlatego nie używajmy go do smażenia. Najlepszy będzie do sałatek, sałat, dipów, sosów na zimno i majonezu.
Kompoty

Kompoty

25 września 2017
Kompoty to najbardziej znane przetwory polskiej kuchni.
Od dawna królowały na naszych stołach jako zakończenie rodzinnego obiadu.
Przez wiele lat zapomniane, obecnie wracają do naszych spiżarni.
Minimalny stopień przetworzenia sprawia, że owoce zachowują swoje pierwotne właściwości i co ważne, nie zakwaszają organizmu, jak soki w kartonach produkowane z koncentratów.
O Dżemach

O Dżemach

16 lutego 2015
Dżemy, to znany i stosowany od wieków sposób na sięganie po dobroczynne właściwości owoców przez cały rok.

Strona: 123