Przepisy

Placek z delicjami i brzoskwiniami wstecz

24 czerwca 2015

Placek z delicjami i brzoskwiniami

Ciasto z delicjami i brzoskwiniami
Składniki na:
Biszkopt:
  • 5 białek
  • ½ szklanki cukru
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka z szczyptą soli  ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i nadal ubijać. Do ubitych białek dodać wiórki, proszek, mąkę, wszystko wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do lekkiego zrumienienia, ok.25min. w 180C.

Krem:

  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 kostka masła
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 puszka brzoskwiń OT.CO

W dwóch szklankach gorącej wodzie rozpuścić 2 galaretki  i odstawić do lekkiego stężenia. Masło utrzeć z  cukrem pudrem i zółtkami. Do powstałej masy wlać teżejącą galaretkę i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wszystko razem połączyć.

Do ozdoby

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 paczki delicji

Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, pozostawić do przestygnięcia.

Na biszkopt  równomiernie nakładamy masę. Na masie układamy ciastka delicje i wszystko zalewamy  tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.