Przepisy

Zupa ogórkowa z ryżem wstecz

19 stycznia 2015

Zupa ogórkowa z ryżem

 

ZUPA OGÓRKOWA Z RYŻEM

Składniki

  • 600g żeberek wieprzowych
  • 8 kiszonych ogórków
  • 1 por
  • 1/4 selera
  • 2  marchewki
  • 1  pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 2 - 3 łyżki masła
  • 1 filiżanka kwaśnej śmietany 18
  • sól
  • pieprz
  • 1 woreczek ryżu OT.CO

Opis przygotowania

Marchewkę, pietruszkę selera i pora pokroić na większe kawałki i przełożyć do garnka wraz z mięsem, liściem laurowym. Zalać zimną wodą i gotować ok. 1 godziny.
Po godzinie z wywaru wyjąć seler, pietruszkę, pora. Marchewkę pokroić w plasterki i ponownie dołożyć do gotującego się wywaru.

Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuścić masło, na którym podsmażymy ogórki (ok. 5-7 min na wolnym ogniu).

Następnie do zupy  dodać ryż, ogórki i zahartowaną śmietanę. Całość gotować na wolny ogniu, do czasu aż ryż będzie mięki. Doprawić solą i pieprzem.