Przepisy

Esencjonalny rosół z makaronem OT.CO wstecz

7 maja 2014

Esencjonalny rosół z makaronem OT.CO

  • 1 kurczak
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 2 grubsze gałązki koperku
  • kawałek kapusty włoskiej
  • ok. 3/4 łyżki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej
  • makaron krajanka OT.CO

Umytego i oczyszczonego z tłuszczu kurczaka zalewamy w garnku zimną wodą tak, żeby cały był zanurzony. Dodajemy obrane jarzyny. Na cebuli można zostawić jedną warstwę łupinki, żeby rosół miał piękny żółty kolor. Dodajemy przyprawy. Doprowadzamy rosół do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień. Gotujemy na wolnym ogniu około 1 godz.

Do ugotowania 100 g makaronu potrzebujemy 1l wody, którą należy lekko posolić. Warto wiedzieć, że woda z dodatkiem soli gotuje się dłużej, dlatego warto ją posolić dopiero w momencie wrzenia. Stopniowo wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy na małym ogniu ok 3-4 minut, cały czas mieszając makaron. Po ugotowaniu

Ugotowany makaron nakładamy na talerze i zalewamy klarownym rosołem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i dekorujemy kawałkiem ugotowanej marchewki. Smacznego.