Pomidorowa na sposób toskański wstecz
7 maja 2015

Składniki:
- kostka rosołowa
- 1 łyżka oleju OT.CO
- 1 posiekana duża cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego OT.CO
- 1kg obranych ze skórki i posiekanych pomidorów
- 1 łyżka cukru
- 1 mała czerstwa ciabatta (100g) pokrojona na kromki i zapieczona w opiekaczu
- pół łyżeczki bazylii w proszku
- bazylia do udekorowania
Sposób:
- Zagotuj litr wody, wrzuć kostkę rosołową i gotuj przez minutę.
- Olej wlej na patelnię, wrzuć cebulę, poczekaj aż się zeszkli, stale mieszając łyżką (2-3 minuty)
- Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż przez minutę.
- Wrzuć pomidory, gotuj przez 5 minut i zalej bulionem.
- Wsyp cukier oraz wrzuć porwane na kawałki pieczywo.
- Dodaj bazylię w proszku i gotuj aż ciabatta rozgotuje się i zagęści zupę.
- Przed podaniem doprawić solą i pieprzem oraz udekorować młodymi listkami bazylii .