Przepisy

Pomidorowa na sposób toskański wstecz

7 maja 2015

Pomidorowa na sposób toskański

Składniki:

  • kostka rosołowa 
  • 1 łyżka oleju OT.CO
  • 1 posiekana duża cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego OT.CO
  • 1kg obranych ze skórki i posiekanych pomidorów
  • 1 łyżka cukru
  • 1 mała czerstwa ciabatta (100g) pokrojona na kromki i zapieczona w opiekaczu
  • pół łyżeczki bazylii w proszku 
  • bazylia do udekorowania

Sposób:

  1. Zagotuj litr wody, wrzuć kostkę rosołową i gotuj przez minutę.
  2. Olej wlej na patelnię, wrzuć cebulę, poczekaj aż się zeszkli, stale mieszając łyżką (2-3 minuty)
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż przez minutę.
  4. Wrzuć pomidory, gotuj przez 5 minut i zalej bulionem.
  5. Wsyp cukier oraz wrzuć porwane na kawałki pieczywo.
  6. Dodaj bazylię w proszku i gotuj aż ciabatta rozgotuje się i zagęści zupę.
  7. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem oraz udekorować młodymi listkami bazylii .