Przepisy

Domowe rolmopsy z ogórkiem wstecz

7 maja 2014

Domowe rolmopsy z ogórkiem

Składniki na 8 rolmopsów:

  • 300 g matiasów śledziowych
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 cebula
  • 2 małe ogórki konserwowe OT.CO

Zalewa:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki octu 10% OT.CO
  • listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżka cukru
  • pieprz

Zalewa: Składniki na zalewę doprowadzam do zagotowania, po czym pozostawiam do całkowitego ostudzenia.
Ogórki konserwowe kroję wzdłuż na 4 części każdy. Paprykę kroję w podłużne paski, a cebulę w cienkie krążki.
Matiasy moczę w wodzie, aby pozbyć się słonego smaku. Następnie każdy filet przekrawam wzdłuż na pół i smaruję cienko musztardą. Na koniec paska śledziowego kładę krążek cebuli, na to kawałek ogórka konserwowego. Następnie ściśle zawijam każdy kawałek śledzia tworząc roladkę. Układam w naczyniu i zalewam zimną zalewą. Dodaję pozostałą cebulę.