Aktualności

Pieprz czarny mielony extra 1kg wstecz

30 lipca 2019

Oferujemy Państwu najwyższej jakości pieprz extra, bo wyselekcjonowany z najlepszych aromatycznych ziaren pieprzu z Wietnamu. Pieprz ma wiele odmian, ale najpopularniejszą z nich jest pieprz czarny (Piper nigrum). To właśnie on króluje w naszych kuchniach, w dodatku w postaci ziaren o różnych kolorach. Pieprz czarny jest okazałym i wieloletnim pnączem. Dorasta do ok. 15-20 metrów. Jest wiecznie zielony, przez cały rok może również kwitnąć i owocować. Jego nasiona dojrzewają w różnym czasie. Pnącze może wydawać owoce nawet przez 40 lat (pierwszy raz 3 do 5 lat po posadzeniu). Pieprz ma dość okazałe, ciemnozielone liście – wydłużone i ostro zakończone (tyko u podstawy są sercowate). Kwiaty pieprzu są niepozorne, zielonkawo-białe, zebrane w kłosy. Jego jadalną częścią są owoce. Pieprz czarny ma znany chyba wszystkim ostry i wyrazisty smak oraz aromat. To zasługa alkaloidu – piperiny. Ostatnio została ona ogłoszona niemal cudownym środkiem na otyłość - nie tylko pomaga zwalczać tkankę tłuszczową, ale także ma zapobiegać odkładaniu się tłuszczu. • Uciekaj gdzie pieprz rośnie… …czyli wyjedź do Wietnamu! Od wielu lat Wietnam przoduje w produkcji pieprzu, eksportując go na cały świat. Uprawiany głównie w południowej części kraju, przede wszystkim w prowincjach Dong Thap,Dong Nai, Binh Duong, Binh Thuat oraz na wyspie Phu Quoc, jest nieodłącznym składnikiem prawie wszystkich kuchni świata. Ciekawostką jest, że wszystkie kolory pieprzu pochodzą tak naprawdę od jednego rodzaju rośliny. Pieprz zielony to niedojrzałe owoce pieprzu, pieprz czarny to zielone, niedojrzałe owoce, które przez kilka dni fermentują i suszą się na słońcu – w wyniku tego procesu staja się czarne i pomarszczone. Z kolei pieprz czerwony to prawie już dojrzałe ziarenka pieprzowca. Mają wyjątkowy aromat i są łagodniejsze niż pieprz czarny. Pieprz biały powstaje z dojrzałych owoców pieprzu, które moczy się w wodzie, aby było łatwiej usunąć ich zewnętrzną część. Pestki koloru szarego są suszone aż do uzyskania żółtawobiałej barwy.