Aktualności

Pochrupmy dla Zdrowia z Ot.CO! wstecz

5 maja 2020

Dla przypomnienia orkisz to prastare zboże, które trudno poddać modyfikacjom genetycznym. Zawiera wysokowartościowe białka (o innej strukturze, niż pszenica), węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych (żelazo, magnez, fosfor, wapno), elektrolitów, witamin (wit. A, E, D, B1, B2, B6). Zawiera Thiocyanat (rodanid) – ważny element wzmacniający system immunologiczny, naturalny czynnik wzrostu komórek nerwowych, krwi, tkanek kostnych i ciał odporności. Orkisz zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych, działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, wzmacnia serce i system nerwowy, podnosi witalność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej, wpływa na poprawienie nastroju. Czarnuszka to z kolei lecznicza przyprawa. Wykazuje korzystne dla zdrowia efekty już w ilościach standardowo używanych w kuchni. Działa przeciwzapalnie, łagodzi objawi alergii, działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo. Reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.